Vi tester ekstremvidvinkel for fullformat

Laowa har en hendig liten fullformatzoom for Sony FE og Nikon Z som gir ekstrem vidvinkel. Men kan den brukes til noe? Vi ser nærmere på Laowa 10-18mm f/4.5-5.6.
Laowa 10-18mm f/4.5-5.6 er et kompakt og hendig lite objektiv for Sony FE og Nikon Z. Det dekker fullformat og kan brukes på alle Sonys speilløse modeller. Det er selvfølgelig morsomst å ha det på et fullformatkamera, siden du da får ekstrem vidvinkel, men du kan også sette det på et APS-C-kamera, så bildevinkelen blir tilsvarende 15-27mm på fullformat.

Objektivet er det vi må kalle en ekstremvidvinkel og gir inntil 130 graders bildevinkel. Dette er ikke et objektiv du bruker for å dokumentere størrelsen på noe og det er ikke et objektiv du bruker til portretter. Det er derimot et objektiv du kan bruke til litt spesielle landskap, til å fotografere veldig små rom og til å leke deg med linjer, perspektiv og geometri.

Det er et objektiv som er fantastisk gøy å bruke. Du får perspektiver du ikke har sett før. Du kan få med så mye i bildet at du må passe tærne dine så de ikke blir med. Hvis du vil fotografere noe eller noen uten at det blir oppdaget, kan du bruke Laowa 10-18mm og peke det i en annen retning, og likevel få med det du ønsker på bildet (vi oppfordrer ikke til å fotografere personer som ikke har samtykket).

Funksjoner og bruk
Dette er et manuelt objektiv. Det har ingen elektronisk overføring av informasjon til kameraet. Det betyr at du må sette kameraet til å kunne ta bilder uten objektiv for at det skal fungere. Du får heller ikke informasjon om blender i EXIF-data, så hvis det er viktig for deg å vite blendertallet på bildene dine, må du notere dette når du fotograferer.

Det er manuell fokus, og selv om jeg noen ganger glemte det, og fyrte løs som om det var autofokus, er det lett å fokusere manuelt på så korte brennvidder. Du har stor dybdeskarphet. Fokusskalaen på objektivet går fra 0,15 til 1 meter, og neste trinn er uendelig. Det er med andre ord omtrent bare på korte avstander at du trenger å tenke særlig på det.

Blenderringen har kun hele trinn, men det er lite kontroll over dybdeskarpheten uansett, så du bruker den mest til å justere eksponering. ISO og lukkertid kan du jo justere i 1/3 trinn hvis du trenger finere justering enn de hele trinnene, så det ser vi ikke på som noe problem. Det gjør det snarere lettere å endre blender uten å ta øyet fra søkeren, da det er få klikk du trenger å vri ringen. Minste blender er f/22.

Objektivet er 9,1cm langt og 7cm i diameter. Det veier 496g. Fronten er så buet at du ikke kan sette noe filter foran, men det finnes holder for 100mm filtersystemer. En smart funksjon er at det også er plass til vanlige 37mm skrufilter i bakkant av objektivet, inn mot fatningen. Vi har ikke testet det, men ser at polafilter kan bli plundrete. ND-filter, derimot, bør fungere utmerket.

Byggekvaliteten er høy, som på alle Laowa-objektiver. Det er lagd i glass og metall og kjennes svært solid. Det har innebygd en liten solblender som vi mistenker er viktigere for å beskytte objektive enn å skjerme for solen. Det er tre ringer, blender, zoom og fokus. De to første er ganske smale, men siden det er faste trinn på blenderringen, er det lett å kjenne forskjell. Fokusringen er bredere og lett å finne da den er ytterst. Litt bredere ringer hadde vært en fordel, men umulig å få plass til å på et såpass lite objektiv.

Det er et utrolig morsomt objektiv å bruke. Alle de gangene du tenker at du vil fotografere noe lite, med noe stort i bakgrunnen, og ikke fått med bakgrunnen slik du ønsker, er det dette objektivet du trenger. Når du vil ha det lille rommet til å se stort ut, eller det flotte landskapet til å se helt hinsides grandiost ut, trenger du et objektiv som dette. Med nærgrensen på 15cm kan du få helt ville perspektiver, og da har du også noe dybdeskarphetskontroll.

Jeg har brukt kameraet litt i en ferie, og tatt bilder jeg aldri har kunnet ta før. Det blir mye lek, men også noen bilder som er mer seriøst ment.

Utfordringer
Objektivet har enkelte utfordringer. Noen skyldes den ekstreme brennvidden, andra må Laowa ta ansvaret for selv. Det mest opplagte er at det er utrolig lett å få styrtende linjer. Holder du ikke kameraet helt vannrett, blir alle linjer skrå. Bruker man et objektiv som dette, er det ofte fordi man ønsker linjene skrå, men det må gjøres bevisst.

Bildekvaliteten er ok. Det er ikke superskarpt, men til gjengjeld har det omtrent ingen fortegning overhode. Rette linjer blir rette, også ute i kantene, og det er ganske imponerende. Som du ser på bildet med sola midt i, har Laowa designet objektivet for å gi stjernemønster på små, sterke lyskilder.

Noe ghosting kan forekomme i sterkt motlys, men vi har sett det langt verre. Vi prøvde å teste punktlys i hjørnet, ved hjelp av en laserpeker, og det så rundt og fint ut, selv helt ute i hjørnet. Det er lite fargefeilbrytning til å være et så ekstremt objektiv. Vignetteringen er derimot ganske tydelig.

Vi savner litt på skarphet. Vi sliter med å få bildene ordentlig skarpe i sentrum. Det er best på 10mm på største blender. Det betyr at objektivet egner seg mindre godt til bilder der detaljene er viktige, eller du skal ha store forstørrelser.

Konklusjon
Dette er et av de morsommere objektivene vi har brukt. Det pirrer kreativiteten, og lar deg, bokstavelig talt, se ting på nye måter.

Det er absolutt ikke et perfekt objektiv. Til det mangler det blant annet litt på skarphet. Men det har spennende muligheter, høy byggekvalitet, ingen fortegning, liten nærgrense og mye annet gøy.

Dersom du liker å leke med perspektiv og linjer, vil få med ting i bildet, som du aldri har fått med før eller bare trenger vanvittig kort brennvidde noen ganger, er dette et objektiv du bør vurdere. Vi synes ikke det er et reelt alternativ til «vanlig» vidvinkel, så dette blir et objektiv «i tillegg til», ikke «i stedet for».

_______________________________________
Her finner du objektivet i nettbutikken
 -
 -
Styrtende linjer er lett å få, og sola blir stjerneformet.
 -
Objektivet er ikke optimalt til portretter.
 -
Vil du ha ekstremt perspektiv, er det svært lett med så kort brennvidde og fokusavstand som her.
 -
Liten forgrunn og stor bakgrunn? Ikke noe problem, men pass på linjene.
 -
Små rom kan se veldig mye større ut.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu