Solid og rystende dokumentasjon av frihetsberøvelse

Rune Erakers fotodokumentasjon av fangenskap, isolasjon, tortur og vold er noe du ikke glemmer så lett. Det var hensikten.
I et Colombiansk fengsel for politiske fanger fikk fotograf Rune Eraker i 2001 stukket til seg en papirlapp da vakta var uoppmerksom et lite øyeblikk. På lappen sto det: «Fortell verden om oss». Eraker rakk også å få tatt ett bilde av fangen.

Dette møtet og meldingen glemte aldri Eraker. Noen år senere startet han et prosjekt for å fotodokumentere fangenskap, isolasjon, tortur og vold. Det ble det ei utstilling og ei bok av.

Utstilling og bok
I september i år åpnet utstillingen på Nobels Fredssenter på Vestbanen i Oslo. Bor du på de kanter av landet er du nødt til å få med deg denne utstillingen. I tillegg anbefales like selvfølgelig «utstillingen i bokform», utgitt på forlaget Press. Her finner du bildene og bildetekstene fra utstillingen – nøkternt, presist. Ingen ytre dramaturgi. Bildene er dramatisk nok.
I tillegg har journalist Linda Hove Strand et par sider tekst til hvert «kapittel». Dette er tekster som bygger fint opp under bildene, og gir utfyllende informasjon. Hun har vært med på noen få av reisene, de andre tekstene har hun skrevet ut ifra det hun ser på bildene. Det kan ikke ha vært enkelt å skrive disse tekstene. Når du på en måte allerede har beskrevet helvetets forgård på side 18/19, så kan det by på utfordringer å gjøre det 17 ganger til – uten å trø for mye i de samme sporene.

Mange historier
I Rune Erakers bok «Fortell verden om oss» møter du han som smuglet lappen med de få ordene ut mellom gitteret. Her møter du hun som mistet barnet sitt, og samtidig mistet friheten, takket være El Salvadors totalforbud mot abort. I Syria får vi møte de som først ble fratatt friheten av IS, og senere overlatt til seg selv i en ruinhaug. Her får du bilder og historier fra Russland, fra Tyrkia, Afrika og Asia. Og Norge!
-Ambisjonen er at hvert eneste bilde skal være verd å se på, hvert eneste bilde skal berøre, og være av en sånn karakter at folk får lyst til å komme tilbake igjen, forteller Eraker i en grundig artikkel i fagbladet Journalisten, 13. september 2018.

Sorthvitt
Alle bildene er i sorthvitt. Teknikken er ikke omtalt noe sted. Det kan se ut som om han jobber analogt. På bildene i Nobel-senteret ser vi her og der deler av filmperforering i de sorte omrammingene. Hvis dette stemmer har altså Eraker kopiert 100 % av negativene, ingen cropping (med et par unntak der vi ser delforstørringer). Eraker må da – både rent teknisk men også motivmessig og komposisjonsmessig finne seg i å bli sammenlignet med en annen som arbeidet på samme måte: Henri Cartier-Bresson.

Rune Eraker har produsert «Fortell verden om oss» i samarbeid med Nobels Fredssenter og Amnesty Norge, og med støtte fra blant annet Fritt ord, Statens Kunstnerstipend og Norske Fagfotografers Fond.

Bok og fotoutstilling
Bokfakta: 23x28 cm, 232 sider, stilig design av Dimitri Kayiambakis/Concorde Design AS, trykket på 150 grams ultramatt papir som gir et gedigent uttrykk og som lar bildene komme til sin rett. Pris: 499 kr.
Utstillingsfakta: Nobels Fredssenter, Oslo. Varer til 15. januar 2019.

Om fotograf Rune Eraker
Rune Eraker (f.1961) bodde i Japan til han var 16 år. Han har siden bodd i Sandnes, Stavanger og Oslo. I lengre perioder har han bodd i Nederland og England, der han har sin fotoutdannelse fra. Han arbeider innenfor klassisk europeisk dokumentarfotografi, på grensen til kunstfotografi.
Rune Eraker har i mer enn 25 år arbeidet som uavhengig dokumentarfotograf. Han har bak seg en rekke separatutstilinger (bl.a. Stenersenmuseet 2001, Trondheim Kunstmuseum 2006, Nobels Fredssenter 2009 og Sørlandets Kunstmuseum 2010) og publiseringer i inn og utland.
Han har gitt ut flere fotobøker (bl.a.”Øyeblikk av Lys”, Aschehoug forlag 2001, ”Lukten av savn”, Wigestrand forlag 2005, og ”Drømmen om Europa”, Forlaget Press 2009).
Han er redaktør av Norwegian Journal of Photography (NJP) og er en av fire kuratorer i European Photo Exhibition Award (EPEA). Eraker stilte i 2014 ut separatutstilling "Uprooted" på Museum of Contemporary Art i Krakow (MOCAK).
(Kilde: http://runeeraker.photoshelter.com/index)

Mer om prosjektet og boka:
Artikkel i Journalisten: http://journalisten.no/dokumentarfoto-foto-fotojournalist...lse/332793
Info fra forlaget: http://fpress.no/boker/fortell-verden-om-oss

Bilder:
Bilder her er fra boka, Noen bilder fra utstillingen på Nobels Fredssenter.

 -
 -
 -
 -
 -
Fra utstillingen på Nobels Fredssenter (Foto: Harald Harnang)
 -
Fra utstillingen på Nobels Fredssenter (Foto: Harald Harnang)

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu