Utstillingsinfo
- Periode06.12.14 - 07.12.14
- Sted0555 Los Lobos / Bar Boca
Overtro
De fleste av kumlokkene blir forbigått, tråkket på, spyttet på og overkjørt. Men noen tråkker absolutt ikke på kumlokk. Det å ikke skulle tråkke på kumlokk er ifølge en forskningsrapport fra NTNU blant de vanligste tvangstankene vi nordmenn har.
Så hvorfor en fotobok om kumlokk?
– Jeg liker kumlokk så innmari godt, sier Caroline Roka, fotograf og forfatter av boka. – Jeg liker mønstrene, hva som skjer når høstløvet legger seg, den første frostrimen. Jeg liker det når de blir slitte, når de er nye, når de blir malt over, når de glitrer i regnet.
Smykker
– De er jo som store smykker der de ligger. En venn av meg kalte dem en gang for gatas mynter. Og før i tiden ble jo faktisk femmer’n kalt for akkurat det: kumlokk. Og for alle dem som digger detaljene rundt omkring i byen, er kumlokkene noe av det vakreste.
Kumlokk-ABC
– Det er mye informasjon i et kumlokk, fortsetter Caroline Roka. – Dette er boka med alt du ikke visste at du ikke visste om kumlokk. Hvorfor står det for eksempel «40» på så mange av dem? Hva veier et kumlokk? Og hvorfor er kumlokket rundt? Og har de forskjellige mønstrene noen betydning. Og denne St. Hallvard, hvem var han egentlig?
Pop-up-butikk
Denne kjærlighetserklæringen av en bok selges først i en egen pop-up bookstore på Grünerløkka, vegg i vegg med Bar Boca, og kommer siden ut i de uavhengige bokhandlerne.
Bok(a)-handelen er åpen lørdag 6. og søndag 7. desember kl. 12–17 begge dagene, i Thorvald Meyers gate 30 på Grünerløkka.
KUMLOKK - GATAS MYNTER
Caroline Roka