Kraftkompakt fra Canon

De fleste som bærer seg skakke på blytunge kameravesker, drømmer om et kompaktkamera som faktisk får plass i en lomme, og som tar bilder med en anstendig kvalitet. Det begynner å bli litt å velge mellom.
Noen ganger er kameravesken for tung, og noen ganger er speilreflekskamereaet for påtrengende og iøynefallende i en gitt situasjon. Derfor har mange et kompaktkamera i beltet eller lommen – sånn for sikkerhets skyld, og fordi det ofte kan fange en situasjon man ikke får tak i med en diger speilrefleks.

Den nye standarden?
G7X minner på mange måter om Canon G1X Mark II, som på mange måter er et fantastisk kamera med sin APS-H-brikke og muligheten for å montere elektronisk søker i blitsskoen, men det er ikke noe "ekte" lommekamera – så lenge vi snakker om bukselommer og ikke frakkelommer. Det er et kamera man gjerne bruker i stedet for et DSLR – ikke i tillegg til. G7X tilhører en litt annen kategori der det møter konkurranse fra for eksempel Sony RX100 Mark III. De to minner på mange måter om hverandre og har like stor bildebrikke. Canon kaller den "type 1.0", men det er samme størrelse som det man ellers kjenner som 1 tomme, og som Nikon kaller CX i de speilløse Nikon 1-modellene. Vi har vært innom forvirringen rundt dette før, men diagonalen er altså ikke én tomme, navnet til tross. Betegnelsen stammer fra en gammel videostandard, og brikkens faktiske størrelse er 13,2 x 8,8 mm. Uansett ser dette ut til å ha blitt en standard i litt dyrere kompaktkameraer med lyssterk optikk.

Toppen av PowerShot-serien
Canon G7X er en av toppmodellene i PowerShot-serien, og spesifikasjonene er deretter. Du får 20,2 megapiksler fra den bakbelyste bildebrikken (med lavpassfilter) som ifølge Canon skal gi svært lite støy også ved ISO-verdier på opptil 12 800. Zoomobjektivet har en lysstyrke på 1,8–2,8 ved en brennvidde på 8,8–36,8 mm (tilsv. ca. 24–100 mm ved 135-format), og dermed burde det være gode muligheter for stemningsfulle bilder også i svakt lys. Det er også verdt å merke seg at Canon-optikken strekker seg helt til 100 mm med en lysstyrke på 2,8. Zoomen på Sony RX100 Mark III, som er en opplagt rival, tilsvarer 24–70 mm. Digic 6-prosessoren er Canons raskeste og skal sørge for kort responstid og muligheten til å fange motiver i rask bevegelse.

Brukerdefinerte innstillinger og rask autofokus
Som på G1X Mark II har også G7X en kontrollring på objektivet som kan tilpasses fotografens egne ønsker, man kan for eksempel bruke den som blenderring. Det er i det hele tatt gjort mye for å få kontrollene til å minne om de man finner på Canons speilreflekskameraer, og det finnes mange muligheter for å tilpasse innstillingene. AF-systemet har 31 punkter, og maksimal opptakshastighet er opptil 6,5 bilder i sekundet i serier på opptil 700 bilder av gangen.

Video
Video er og blir en viktig funksjon i moderne kameraer, og også her er spesifikasjonene i orden. Du kan nemlig ta opp i full HD (1080p) med 60 bilder i sekundet, og Canon byr også på manuelle filminnstillinger som gjør det mulig å justere blender, lukkertid og ISO under opptak. En "adaptiv femakset bildestabilisering" skal sørge for ro i bildene, mens støyreduksjonen skal sørge for gode opptak også ved dårlige lysforhold.

Berøringsskjerm, men ingen søker
Canon har valgt en tretommers vippbar berøringsskjerm på 1 040 000 bildepunkter, der man kan fokusere direkte på skjermen. Nå har vi ikke prøvd kameraet utover det som var mulig på presselanseringen, men vi savner likevel én ting, nemlig en elektronisk søker, for eksempel av sprett-opptypen som den Sony har i sin RX100 Mark III. De elektroniske søkerne har blitt svært gode og er åpenbart mulig å bygge inn i kompakte kamerahus, men det er selvfølgelig fordyrende, og klarer man seg like godt uten, er det et poeng at Canon G7X er rundt 1500 kroner billigere enn RX100 Mark III.

GPS og kommunikasjon
G7X inneholder det meste du kan ønske deg av kommunkasjon med omverdenen. I tillegg til USB og HDMI, har kameraet trådløse tilkoblingsmuligheter via WiFi og NFC, og det har GPS slik at du kan se hvor bildene er tatt. Via NFC kan du også overføre bilder direkte til smarttelefoner og nettbrett, og du kan fjernstyre kameraet fra de samme enhetene.

Pris og tilgjengelighet
Canon G7X er i salg fra oktober og har en anbefalt utsalgspris på 5999 kroner.


Tekniske spesifikasjoner:
Bildebrikke: Type 1.0 type bakbelyst CMOS
Oppløsning: Cirka 20,2 millioner piksler (sideforhold 3:2)
Prosessor: DIGIC 6 med iSAPS-teknologi
Objektiv: Brennvidde 8,8–36,8 mm (35 mm-ekvivalent: 24–100 mm). Tilsv. 4,2x optisk zoom
Lysstyrke: f/1,8–2,8
Konstruksjon: 11 elementer i 9 grupper (1 dobbelsidig asfærisk linse, 1 enkelsidig asfærisk UA-linse, 1 enkelsidig asfærisk og 1 UD-linse).
Bildestabilisator: I objektivet, cirka 3 blendertrinn. Intelligent IS med 5-aksers "Enhanced Dynamic IS".
Autofokus: AiAF (31 punkter, ansiktsgjenkjenning eller berørings-AF med objekt- eller ansiktsvalg og følgefokus), ettpunkts AF (alle posisjoner eller fast senter).
Autofokusmodi: Enkel, kontinuerlig, servo AF/AE, berørings-AF
Autofokus punktstørrelse: Normalt og lite
AF-lås: Ja, via brukervalgt knapp
AF-lys: Ja
Manuell fokus: Ja, med MF Peaking
Fokusgafling: Ja
Nærgrense: 5 cm (vidvinkel)–40 cm (tele)
Lysmåling: Evaluerende, senterveid, spot
AE-lås: Ja, via brukervalgt knapp
Eksponeringskompensasjon: +/- 3 EV i 1/3 trinn, manuell og automatisk korrigering av dynamisk område, automatisk skyggekorrigering.
ND-filter: Ja (tre blendertrinn).
ISO-område: 125–12 800
Auto-ISO: 125–12 800 (valgbar maks. ISO)
Lukker: 1–1/2000 sek (fabrikkinnstilt), 250–1/2000 sek (totalt område – varierer med valg av modus).
Skjerm: 7,5 cm (3,0”) kapasitiv berøringsfølsom vippeskjerm sRGB PureColor II G Touchscreen LCD (TFT). 3:2 sideforhold. Ca. 1 040 000 punkter. Ca. 100% dekning og fem lysstyrkenivåer.
Blits: Auto, manuell på / av, langsom synk. Høyeste hastighet 1/2000 sek. Reduksjon av røde øyne.
Eksponeringskomp. ved bruk av blits: +/- 2 EV in 1/3 trinn. Ansiktsgjenkjenning FE, Safety FE, Smart Flash Exposure. Blitseksponeringslås. Lysstyrke på intern blits kan justeres i tre nivåer. Lukker på andre gardin mulig. Rekkevidde, innebygd blits: 50 cm–7,0 m (vidvinkel) / 40 cm–4,0 m (tele).
Ekstern blits: Canon High Power Flash HF-DC2
Maks. antall bilder per sekund: 6,5, opptil 692 av gangen. 4,4 bps med autofokus eller LiveView.
Filformat, stillbilde: RAW, superfine, fine (jpg)
Filformat, video: mp4
Video: (Full HD) 1920 x 1080, 60 fps / 30 fps. (HD) 1280 x 720, 30 fps
(L) 640 x 480, 30 fps.
Maks. opptakstid: (Full HD & HD) opptil 4 GB eller 29 min. 59 sek.
(L) opptil 4 GB eller én time [4] (Star Time-Lapse Movie) opptil 128 sek
PictBridge: Ja (via USB eller WLAN)
GPS via mobil (koblet til kompatibel smarttelefon)
Reduksjon av røde øyne: Ja, under opptak og avspilling
Selvutløser: 2 eller 10 sekunder, eller brukerdefinert.
Tilkoblinger: USB 2.0, mikro HDMI, A/V ut (PAL/NTSC), WLAN
Minnekort: SD, SDHC, SDXC (UHS Speed Class 1-kompatibel)
Strømkilde: Oppladbart Li-ion-batteri NB-13L
Batteritid: Ca. 210 eksponeringer, 310 i sparemodus. Cirka 240 min avspilling.
Mål (BxHxD): 103,0 x 60,4 x 40,4 mm
Vekt: Ca. 304 g (inkl. batteri og minnekort)
Canon -
Canon
Canon -
Canon
Canon -
Canon

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
SveinM M.
Helt sikkert bra, denne! :)
Allikevel ville jeg nok heller brukt penger på en Panasonic DMC-LX100, med større sensor og ikke minst en bra søker(blizsko også, for den del)...
Den er riktignok litt større, men allikevel liten nok...
http://camerasize.com/compare/#573,569
30.9.2014
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu