Utstilling
Innholdet i denne artiklen er ikke redaksjonelt

3 x Landskap

Høstens utstillinger på Preus museum er viet landskapsfotografiet.
I en rekke år ha Preus museum vist fotografer som har jobbet i "New topographics"-stilen. I fjor viste blant annet museet en rekonstruksjon av den viktig og legendariske "New Topographics"-utstillingen som ble vist første gang i Georg Eastman House i 1975. Nå runder museet av med (blant annet) fokus på norske fotografer som har jobbet innenfor denne retningen.

Norsk Landskap 1987
Norsk Landskap 1987 er en presentasjon av et kunstprosjekt gjort av de norske fotografene Per Berntsen, Jens Hauge, Johan Sandborg og Siggen Stinessen. i 1987 reiste kvartetten på en 18 dagers tur i Norge for å fotografere landskapet. Bakgrunnen for prosjektet var en felles kritisk holdning til det dominerende synet på hvordan det norske landskapet ble skildret.

Fotografene betjente i felleskap et 8x10” kamera. De ville vise at det eksisterte et Norge mellom fossene, fjordene og midnattssola. De ville vise det norske landskapet som man ikke fikk se på postkortene.

Samme år ble prosjektet vist på Henie Onstad Kunstsenter. I 2000 overtok Preus museum nesten hele utstillingen for bevaring.

1800-tallets landskap
Som en motvekt til det anonyme landskapet til Berntsen, Hauge, Sandborg og Stinessen, har Preus museum laget en liten utstilling av et utvalg fotografier fra 1800-tallet. Bildene ble produsert med tanke på den store interessen for det norske landskapet på denne tiden og det voksende antall turister som besøkte Norge. Disse fotografiene ble kjøpt som minner av turister og nordmenn, og endte vanligvis opp innrammet eller i album sammen med egne minnebilder. Flesteparten av bildene er fotografert av pionerene Knud Knudsen (1832-1915) og Axel Lindahl (1841-1906).

I Norsk landskap 1987 vises også album og stereobilder fra perioden for å vise publikum hvordan samtiden så bildene.

Weather Report
Weather Report er signert den polske fotografen Andrzej Maciejewski (født 1959). Utstillingen viser 36 fotografier fra same sted, tatt under ulike værforhold over en periode på ett år. Bildene er tett bundet sammen med informasjonen om vær, tid på dagen, temepratur og siktbarhet. Fotografiene er tatt med et 6 x 6 x 10 fot (ca 1,80 x 1,80 x 3 meter) stort Camera Obscura.

- Andrzej Maciejewskis prosjekt er undersøkende, med fotografiets evne til å dokumentere i fokus. Ved å dokumentere det samme landskapet gjennom et helt år – i og for seg ikke noe nytt – men med fokus på værforhold, tid på døgnet og årstid, knytter han bildet til øyeblikket. Samtidig refererer han til fotohistorien ved å ha bruke et selvbygget ”walk-in” camera obscura. Til det har han brukt en 4x5’’ linse og 8x10’’ fargefilm. Slik får han det runde bildet som kjennetegner camera obscura, men med et moderne skarpt uttrykk, forteller kurator Hanne Holm-Johnsen.

Andrzej Maciejewski forteller i pressemeldingen fra Preus museum at fotografiet viser nøyaktig hvordan et gitt sted eller objekt ser ut på et bestemt øyeblikk i tiden.

- Med en gang øyeblikket er forbi, er det borte, og bare fotografiet kan bevare det. Dette er grunnen til at jeg har valgt å bruke repeterende bilder av det eksakt samme stedet under ulike forhold slik at jeg kan fange værets flyktige natur. Om sommeren har du bare en vag fornemmelse av hvordan hagen ser ut om vinteren, dekket av snø. Selv om kvelden er det vanskelig å huske hvordan landskapet så ut i et helt annet morgenlys. Prosjektet viser disse ulike øyeblikkene, hvordan samme sted ser annerledes ut til ulike tider. Øyeblikkene er samlet som bilder hvor det er lett å sammenligne og finne forandringene.

3 x Landskap på Preus museum og henger frem til 6. januar 2013.
Jens Gold/Preus museum - Andrzej Maciejewski foran utstillingen på Preus museum
Andrzej Maciejewski foran utstillingen på Preus museum
Jens Gold/Preus museum
© Andrzej Maciejewski: Weather Report -
© Andrzej Maciejewski: Weather Report
 Siggen Stinessen, Johan Sandborg, Jens Hauge og Per Berntsen - Kråkmofjellet, Nordland, 1987
Kråkmofjellet, Nordland, 1987
Siggen Stinessen, Johan Sandborg, Jens Hauge og Per Berntsen

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu