Stig Frode Olsen

Stig Frode Olsen, biolog, ornitolog , lærer og fotograf har gjennom mer enn 20 år samlet materiale til en fantastisk bok om rovfugler og ugler i Nord Europa. De fleste bildene er tatt i løpet av de tre - fire siste år Han har selv skrevet teksten og tatt fotografiene i boken.
Stig Frode Olsen bor ved innløpet til Hafrsfjorden, et sted vi forbinder mer med sjøfugl enn rovfuglene han bruker så mye tid på. For tid og tålmodighet har han masse av, og dette vises i det omfattende arbeid som presenteres i boken.

Fra sin base ved Hafrsfjord reiser Stig Frode til Danmark, Sverige og Island for å fotografere rovfugler, innimellom til kjente plasser i Rogaland. Med bobilen som base drar han på lengre turer i Norge. Gjennom sitt nettverket fikk han høre om at den fuglen som manglet i samlingen var observert på Island. Utstyret ble pakket for turen til Sagaøya og etter halvannen uke i kamuflasjen var det gjort. Fuglen var fanget på minnebrikken.

Når fikk du interessen for biologi og ornitologi?
I barneårene fortalte min mor med stor innlevelse om de ville dyrene og flotte fuglene inne i Ryfylke. Han viser frem et svært slitt eksemplar av Damms store bok om dyr utgitt 1957 og Norges fugleliv utgitt 1971. Bøkene og mors fortellinger var døren inn til fuglenes verden.

Interessen gikk fra hobby, via studier til fag. Observasjoner ble gjort med kikkert og dokumentert med fotoapparatet. Så kom lysten til å utvikle dokumentasjonen. Objektivene ble lengre og større i diameter, og kameraet ble digitalt. Det ble en ny tidsalder. Filmen trengte ikke lenger tre uker i USA. Bildene kunne studeres i full oppløsning samme dag.

I flere land kan du leie alt som skal til når du jobber med spesielle motiv, forteller Stig Frode. Guiden tar deg med til sin kamuflasje og forteller alt du trenger å vite. Jeg gjør vanligvis alt selv, fortsetter han. Jeg finner biotopen, bygger kamuflasjen, legger ut åte i løpet av en lengre periode. Til slutt sitter jeg vakt i kamuflasjen og venter på det riktige motivet og det riktige lyset. I Rogaland har jeg to – tre faste kamuflasjer som besøkes med jevne mellomrom.

Det digitale kamera er i dag mitt valg. Opptakshastigheten er nesten like rask som det analoge, og jeg slipper å tenke på den rette filmen med den riktige ISO verdi. Alt kan stilles inn på kameraet. Jeg jobber med RAW filer og synes den informasjonen som ligger der overgår hva jeg får fra den analoge filmen. Og så kan jeg jo se med en gang hva jeg holder på med og justere meg dit hvor jeg vil, fortsetter han.

Manipulering kan gjøres i det digitale mørkerom, og nødvendige justeringer blir gjort. Endrer jeg farger eller manipulerer med detaljer i fotoet avsløres jeg av andre fagornitologer med en gang. Det er jo virkeligheten jeg ønsker å formidle, avslutter Stig Frode.

Fotografiene i boka viser ikke bare fugler i flukt, eller krafsende på et åte. Det er også portretter. Fuglenes personlighet blir skildret i tekst og foto. Forfatteren av boken ønsker på sin måte å vise hvor flotte rovfuglene er, og ønsker gjennom sitt arbeid å styrke fuglenes rettigheter til å leve i Nord-Europa. Biotopene hvor rovfuglene lever må ikke ødelegges av vindmøller eller annen miljøforurensing. Stig Frode ønsker med sine fotografier og fortellinger å lære oss om disse vakre fuglene, slik at menneskene kan få øynene opp for viktigheten av å ta vare på naturen og dens mangfold.

__________________________________

Bokanmeldelse kommer i nær fremtid.
Rolf Pettersen - Stig Frode Olsen
Stig Frode Olsen
Rolf Pettersen
Stig Frode Olsen - Lappuglens formidable hode er nærmest en parabolskjerm
Lappuglens formidable hode er nærmest en parabolskjerm
Stig Frode Olsen
Stig Frode Olsen - Myrhauk forside
Myrhauk forside
Stig Frode Olsen
Stig Frode Olsen  - Kjempende kongeørner
Kjempende kongeørner
Stig Frode Olsen
Stig Frode Olsen - Tårnugle
Tårnugle
Stig Frode Olsen

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu